Nazaj na seznam zadetkov

ZAVOD 1917 - muzejske zbirke

sakralni objekt
Pot na gradič 5, 5222 Kobarid
Prikaži številko
pokličite in preverite

Atraktivna muzejska zbirka predmetov iz Soške fronte vas čaka v Kobaridu

ZAVOD 1917 v Kobaridu skrbi za muzejsko zbirko Soške fronte, ki je bila del italijanskega bojišča 1. svetovne vojne. Je tudi edini muzej, ki ima svojo pisarno na prostem.

Na Soški fronti se je med letoma 1915 in 1917 odvilo 12. bitk, najbolj pomembna, ki je tudi predstavljena v muzejski zbirki, pa je bila 12. soška bitka, ki je znana tudi ko "čudež pri Kobaridu". V tej bitki je Avstro-Ogrski ob pomoči Nemčije uspelo prebiti italijansko fronto med Bovcem in Tolminom. Sledil je razpad celotne fronte ter umik italijanske vojske, s tem pa tudi konec bojev v Posočju.

Zainteresirani domačini so predmete iz Soške fronte dolgo zbirali, da bi zgodovino in kulturno dediščino ohranjali tudi za širšo javnost pa je bil ustanovljen ZAVOD 1917, ki vodi oglede po zbirkah za zainteresirane posameznike, skupine, šole ...

Ogledi so možni

  • od aprila do oktobra med 10. in 18. uro

  • med novembrom in marcem PO PREDHODNEM DOGOVORU

Spoznajte tudi veteransko zbirko 1991

Veteranska zbirka obsega najrazličnejše zanimive predmete, od orožja, kot so bajoneti, mitraljezi in granate, do osebnih predmetov, kot so fotografije. Oglejte si tudi različna orodja, ki so jih uporabljali v bitki čelade, uniforme ...

Seveda z veseljem postrežemo tudi z različnimi zgodovinskimi informacijami o teh predmetih, da razširite svoja obzorja, se naučite nekaj novega oziroma dobite boljši vpogled v vojno dogajanje takratnega časa.

Oglede vodimo BREZPLAČNO za

  • otroke do 15. leta starosti

  • invalide (s kartico)

25 % popusta za slovenske vojne veterane ob organiziranem skupinskem obisku (nad 10 oseb)

Več informacij o vstopnini oziroma najavo obiska pa dobite po telefonu ali preko e-pošte.