Nazaj na seznam zadetkov

Sladkorčki – društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami

Pomagamo obolelim s sladkorno boleznijo tipa 1 in njihovim družinam

Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami, ki deluje v okvirju UKC Ljubljana. Društvo nudi pomoč otrokom, mladostnikov in mladim odraslim s sladkorno boleznijo tipa 1. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1995 na osnovi endokrinološkega oddelka Pediatrične klinike. Cilj našega društva ja pomoč otrokom, mladostnikom in mladim odraslim s sladkorno boleznijo tipa 1 ter njihovim družinam.

Delo našega društva:

  • Društvo organizira obnovitveno rehabilitacijo za otroke in mladostnike s sladkorno boleznijo, fenilketonurijo in revmatskimi obolenji

  • Za področje sladkorne bolezni izdajamo strokovno literaturo

  • Enkrat na leto izdamo glasilo Sladkorčki

  • Vsako leto organiziramo srečanje mladih s sladkorno boleznijo,

  • Vedno bolj se posvečamo razvoju in prirejanju športnih dejavnosti

Otroke, ki so zboleli za sladkorno boleznijo tipa 1, smo poimenovali sladkorčki. Poimenovanje se je ohranilo tudi za odrasle, ki so v mladosti oz. v otroštvu zboleli za sladkorno bolezen tipa 1 in z njo živijo večino svojega življenja.

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen, ki jo poznamo tudi pod imenom diabetes, je skupina presnovnih bolezni, za katere je značilna visoka raven sladkorja v krvi. Poznamo dve glavni vrsti sladkorne bolezni:

  • Sladkorna bolezen tipa 1 (SBT1) in

  • Sladkorna bolezen tipa 2 (SBT2).

Sladkorna bolezen tipa 1 je kronično avtoimunsko obolenje, za katerega ne zbolijo le otroci in mladostniki, ampak tudi odrasli do 45. leta starosti. Bolezen nastane zaradi pomanjkanja hormona inzulina v telesu.

Če imate vprašanja o delu Društva za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami ali pa če potrebuje pomoč, nam pišite ali nas pokličite.