Nazaj na seznam zadetkov

Italijanska unija Slovenija

Italijanska unija v Sloveniji je bila ustanovljena pred več kot 30 leti. Gre za organizacijo Italijanov, ki živijo v Republiki Hrvaški in Sloveniji. Organizacija izraža politične, gospodarske, kulturne in socialne potrebe skupnosti.

Glavni nameni Italijanske unije v Sloveniji so varovanje in razvoj:

  • narodne,

  • kulturne in

  • jezikovne identitete pripadnikov italijanske narodne skupnosti,

  • uveljavljanje posebnih pravic,

  • ohranjanje celovitosti in nedeljivosti,

  • uveljavljanje subjektivnosti ter

  • doseganje enotnosti.

Člani Italijanske unije so lahko tako slovenski kot hrvaški državljani kot tuji državljani italijanske narodnosti in kulture ter maternega jezika, s stalnim prebivališčem na Hrvaškem ali v Sloveniji. Polnoletnih članov Italijanske unije je 31.922, od tega 3.254 v Sloveniji in 28.668 na Hrvaškem.

Italijanska unija Slovenija - Italijanska narodna skupnost (Unione Italiana)

Italijanska unija v Sloveniji je aktivna na sledečih področjih: na kulturnem, šolskem, izobraževalno-poučnem, uredniškem, informativnem, športnem, gledališkem, socialnem, pravnem, socialno-ekonomskem, znanstvenem, političnem področju.

Italijanska unija vsako leto organizira številne dogodke in aktivnosti. Med najbolj popularne spadajo mednarodni likovni in kulturni natečaj "Istria Nobilissima"; mednarodno Grožnjansko slikarstvo; umetniško-kulturne revije; študijski in izobraževalni seminarji; tekmovanja na šolskem in športnem področju; manjšinske športne igre; razstave; konference; simpoziji; festival otroške pesmi...

V kolikor imate dodatna vprašanja o Italijanski uniji v Sloveniji ali na splošno o italijanski narodni skupnosti, smo vam na voljo preko navedenih kontaktov. Z veseljem se bomo v celoti posvetili vašim vprašajem.